Matkamessut 2023 ja omat matkasuunnitelmat

Messuliput saatu: Matkamessut/Messukeskus

Matkamessujen 2023 anti

Matkamessut pidettiin ennen tammikuuta 2023 viimeksi kolme vuotta sitten. Niin paljon pandemia sekoitti matkailuskeneä. Lähdinkin messuille tänä vuonna erityisen into pinkeänä, koska viimeksi olin päässyt messuille vuosina 2020 ja 2019. Oma osallistumiseni jäi kuitenkin tänä vuonna vain yhteen päivään eli lauantaihin, sillä monen sadan kilometrin päästä ja työni takia en voi lähteä Helsinkiin asti arkena, ja erään sukulaislapsen synttäritkin osuvat aina tuohon matkamessuviikonloppuun. Messuilta sain silti inspiraatiota, tietoa, kiinnostavia luentoja ja infolappusia neljässä tunnissakin riittävästi, vaikka messut ovat kolmipäiväiset ja ammattilaispäivä mukaan lukien nelipäiväiset.

Itse messuilla jotkut asiat eivät onneksi muutu. Matkamessut on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma. Näytteilleasettajia oli 70 eri maasta. Messuilla vieraili yli 50 000 kävijää eli kuten Helsingin Kirjamessuillakin, isojen messujen kävijämäärät alkavat palailla siihen, mitä ne olivat ennen korona-aikaa (lähde: Matkamessujen mediatiedote). Partnerimaa oli Kreikka (ei suinkaan ensimmäistä kertaa), joka oli vuonna 2022 jälleen suomalaisten suosikkimaa matkapakettien matkustajamäärällä mitattuna. Espanja tulee hyvänä kakkosena ja oli messuillakin monipuolisesti edustettuna, niin manner kuin saaret. (Lähde: Suomen matkailualan liitto SMAL ry)

Messuilla tehtävistä matkavarauksista saa välillä messualennuksen, ja messujen etuna on päästä kysymään kohteista niiden asiantuntevilta edustajilta. Messuilla on myös runsaasti arvontoja, monipuolista luento-ohjelmaa, tanssiesityksiä eri maista (kuten ihanan iloiset Viron kansantanssit) ja ruoka- ja juomakojuja. Minä tiedustelin esimerkiksi pääsiäisenä koittavaan Rovaniemen-reissuuni vinkkejä ei-talviurheilevalle matkailijalle ja otin esitteitä.

Messujen Tasty travel -osasto sekä Helsinki Food Court ruokineen, viineineen, kahveineen ja jälkkäreineen toivat vaihtelua Messukeskuksen omille kahviloille ja ravintoloille. Söin italialaistyyppistä pastaa, join lasillisen hyvää punaviiniä sekä mukillisen australiaistyyppistä kahvia. Täällä mahduin jopa syödessä penkille istumaan, toisin kuin Helsingin Kirjamessujen yhteydessä järjestetyillä Ruokamessuilla.

Haluan messuilla aina osastojen kiertelyn lisäksi kuunnella useampia puhujia, ja tällä kertaa sain kuulla muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston työ- ja lomamatkoista, vaikuttaja Veera Biancan vinkit vastuulliseen matkailuaiheeseen viestintään, Tripsterin Tukholman ruoka- ja juomavinkkejä, Henna Nikkilän Tallinna-tärppejä ja Nata Salmelan kokemuksia matkoista lasten kanssa ja ilman.

Messuilla valitaan tyypillisesti vuoden parhaita toimijoita. Vuoden matkailualueen top-3 sijoittui Lappiin: 1. Inari-Saariselän alue, 2. Kemi ja 3. Sodankylä (SMAL, SUOMA ry ja TAK Research). Myös Saimaan alue loisti kotimaan kilpailuissa ja Visit Saimaalla oli aihetta juhlaan messuilla. Matkamessujen Vastuullisuuskilpailun voitto meni nimittäin Hanhiniitty Ay/Saimaa Canoeing -reitistön ja uudistavan matkailun tuotteelle. Vuoden hostelli-kilpailun voitto osui Savonlinnaan, KartanoHostel AnnaCatharinalle. Teemana ja painopistealueena tämän vuoden valinnassa oli paikallisuus. Matkailutoimittajien kilta ry puolestaan valitsi vuoden ulkomaan matkakohteeksi La Gomeran, pienen Kanarialla sijaitsevan saaren, ja kotimaan kohteeksi Majatalosta majataloon -hiihtokierroksen Nurmeksessa. Tunnustuspalkinnon sai Kristina Cruises.

Matkamessujen kanssa yhtä aikaa Messukeskuksessa järjestettiin Caravan-messut, mutta itselläni ei ole intressejä matkailuajoneuvoihin. Matkamessujen kävijätutkimuksen mukaan vähän yli puolet messuvieraista katsastaa myös Caravan-osaston.

matkaTrendejä

Suomalaisten matkailun elpyminen alkoi viime vuonna vauhdikkaasti, kun koronarajoituksia poistettiin ja matkailuvaje herätteli jälleen matkakuumetta. Silti kotimaan, Euroopan ja kaukomaiden matkamyynti on perässä pandemiaa edeltäneistä luvuista.

Matkamessujen matkailututkimuksen ja lomamatkaennusteen 2023 mukaan suomalaiset suunnittelevat lomamatkat huolellisesti. Suomalaiset kaipaavat eniten Etelä-Eurooppaan, jonne viime vuonna tehtiinkin runsaasti matkoja (top-maat Kreikka, Espanja, Turkki, Kypros, Portugali, Italia, Kroatia).

Kotimaan matkailun suosio Suomessa jatkuu. Vuoden 2023 messuilla esiteltiinkin ennätysmäärä uusia tai uudistettuja matkailukohteita, tarinallisia majoituspalveluja, kahviloita, ravintoloita, tapahtumia, museoita ja aktiviteetteja. Ulkomaisia matkailijoita alkoi 2022 jälleen virrata Suomeen enemmän kuin 2020-2021, ja monen kuukauden osalta kotimaisissa yöpymisissä rikottiin ennätyksiä koko maassa. Monet fiksut yritykset kehittivätkin toimintaansa ja hotellit remontoivat tilojaan pandemian hiljentäminä aikoina.

matkasuunnitelmani 2023

Sain Matkamessujen yhteydessä hyödyntää ilmaisen pisteyön Scandic Kallioon ja tehdä pienen Helsingin-reissun, jolla ehdin vajaan vuorokauden aikana käydä messujen lisäksi Kaisaniemen kasvitieteellisessä, parilla kirpparilla ja kalliolaisessa viinibaarissa. Talven pimeydessä vihaan automatkoja ja rakastan vaivattomia junamatkoja. Junaa suosin muinakin vuodenaikoina, koska matkailen paljon yksin. Sähköautomme ei juuri saastuta, mutta yksin ajaminen vaatii keskittymistä eri lailla kuin julkisilla matkailu. Helsingin ja Tampereen reissuja teen muutenkin joka vuosi parin kuukauden välein. Kuopiossa ja Jyväskylässä kävin alkuvuodesta tuttuja tervehtimässä ja kaupunkielämästä nauttimassa. Kaiken kaikkiaan olen oppinut arvostamaan Suomea monipuolisena matkailumaana viime vuosina.

Hiihtolomalla pistäydyin Helsingin reissun yhteydessä Tallinnassa ja pääsin Tallinkin uudelle ja hienolle MyStar-alukselle. Virossa olen pandemian alettuakin käynyt kolmesti, edellisen kerran Rammsteinin keikalla heinäkuussa 2022 ja 2020 kesällä kesäkaupunki Pärnussa. Tallinna-rutiineiksi ovat minulla muodostuneet valokuvataiteen Fotografiska-museo Telliskivessä, käppäily ja kahvittelu vanhassakaupungissa ja Balti jaama turgin kauppahalli.

Pääsiäisenä käyn ensimmäistä kertaa elämässäni Lapissa, kun viivyn kaksi yötä Rovaniemellä. Suunnitteilla on kulttuuripitoinen kaupunki- ja kylpyläreissu, jolla aion tietenkin piipahtaa Joulupukin pajakylässä ja ylittämässä Napapiirin sekä katsomassa huskeja. Ounastunturilla käyn vain kävelemässä, koska vihaan kaikkia talviurheilulajeja (tai vihasin koululiikuntaa enkä ole koskaan antanut uutta mahdollisuutta). Monet Lappi-aktiviteetit maksavat maltaita, joten kelkkailut sun muut jäävät varmastikin minulta väliin.

Ulkomaanmatkoja olen suunnitellut kuluvalle vuodelle vasta yhden, työmatkan eli kouluni kansainvälisyysprojektin matkan Etelä-Saksaan opiskelijoiden kanssa. Tälle vuodelle en ole vielä suunnitellut omia lomareissuja ulkomaille, tapanani on varata ne melko myöhään, mutta Euroopan ulkopuolelle en ole vielä suuntaamassa. Toivon, että puolisoni pääsisi sairaudeltaan monen vuoden tauon jälkeen kanssani ulkomaan reissulle. Viime joulu kului kaamoksen väsyttämänä Gran Canarian Las Palmasissa, ja saaren pääkaupunki ja viikon valohoito elvyttivät kyllä ihanasti tätä talvivihaajaa.

Blogissa näkyvät siis myös vuonna 2023 enimmäkseen Suomen matkat, ja blogi päivittyy säännöllisen epäsäännöllisesti. Seuraamalla Instagramiani @lentavajoogamatto näet päivittyvää sisältöä suunnilleen viikoittain.


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Matkamessut 2023 ja omat matkasuunnitelmat”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Oli tosiaan mukavaa käydä matkamessuilla pitkästä aikaa. Me käytiin jopa kahtena päivänä, vaikka olimme ensin ajatelleet, että käymme vain kerran. Paljon tuli oltua nimenomaan kotimaisteiden näytteilleasettajien juttusilla. Yksi ulkomaanmatka on varattuna, tarkoitus on lähteä Krakovaan. Lisäksi nyt kevättalvella lähdemme viikoksi Vuokattiin. Keväinen Lappi kuulostaa mainiolta!

    Tykkää

  2. lentavajoogamattoblogi avatar

    Kyllä kaikilta messuilta saa aina vähintäänkin hyviä ideoita, kuunnella hyviä luentoja ja tietoa asiantuntijoilta. No niin, teidän matkajuttuja Krakovasta ja Vuokatista odotellessa! 🙂
    Mun näkökulma Rovaniemeen tulee olemaan se, mitä Lapissa voi tehdä, vaikkei harrasta mitään talvilajeja.

    Tykkää

Jätä kommentti