Rovaniemi – pohjoisen uniikki kaupunkiloma

Rovaniemi – pohjoisen Suomen yliopistokaupunki, keskusta Alvar Aallon poronsarvikaavaan suunnittelema, trendikäs matkakohde. Kävin Lapin maakunnassa ensimmäistä kertaa elämässäni viime pääsiäisenä. Kävin viime syyslomalla Kuusamossa ja päätin, että vuoden sisään haluan mennä myös Rovaniemelle. Junamatkaa Seinäjoelta kertyisi reippaat seitsemän tuntia, mutta alkoi tuntua pyhäinhäväistykseltä, että koko Pohjois-Suomi on minulta näkemättä.

Minähän en harrasta talviurheilua ollenkaan, joten pitkään ajattelin, että Lappi ei ole minulle. Siellä ei olisi mitään, koska haluaisin oikeastaan kieltäytyä koko talven viettämisestä. Nukkua sen läpi ja odottaa kevättä ja kesää. Joka talvi kaamosoireet tuntuvat pahenevan ja alan pelätä jo syksyllä, miten taas jaksan talven. Mutta sitten aloin huomata Rovaniemestä artikkeleita ja blogijuttuja, että kaupunki sopii kaikille.

Valitsin hotelleiksi Rovaniemeltä marraskuun Black Friday -lahjakorttien innostamana Scandic Rovaniemi Cityn ensimmäiselle yölle ja Scandic Pohjanhovin toiselle. Hotellilahjakortin voi ostaa myös itselleen, ja näin sain yöpymiset Rovaniemelle oikein kohtuulliseen 99 euron hintaan/yö. Kummassakin Scandicissa oli monipuoliset aamupalat ja kivat Lappi-teemaiset sisustukset. Lounaat ja päivälliset söin muualla. Pohjanhovi on perinteikäs hotelli vuosikymmenien takaa, ja jos tykkää syödä omalla hotellilla, päivälliseksi itse hotelli suosittelee poronkäristystä.

Valitsin junat (päiväjunat istumapaikoilla) niin, että lähdin Seinäjoelta pitkäperjantaina aamuneljän maissa ja Rovaniemeltä sunnuntai-iltana noin klo 18, jolloin olin perillä kolme päivää. Pohjoisen sie-mie-murre tuntui kotoisalta lapsuuden eteläkarjalaisella murrealueella vietettyjen vuosien jälkeen.

Keskusta

Rovaniemestä kuoriutui minulle kunnon arktinen sipuli eri kerroksineen: mukava kaupunkikohde, jossa on monipuolinen tarjonta ravintoloita, kahviloita, museoita, kauppoja, luontoa ja aktiviteetteja.

Hauska sattuma näin Seinäjoella asuvana reissaajana oli, että Alvar Aalto on suunnitellut valkoisia selkeälinjaisia kulttuuri- ja hallintorakennuksia Seinäjoelle ja Rovaniemelle eli molemmista löytyy Aalto-keskus. Vaikka olin matkassa pääsiäisenä, vain muutama ravintola ja kahvila oli kiinni koko viikonvaihteen, ja kaupoista, kirpputoreista ja museoistakin työntekijät lomailivat pääsääntöisesti vain yhden päivän.

Kun etsiytyy Lordin aukiolle, on kaupungin ytimessä. Siellä voi käydä sovittamassa käsiään vuoden 2006 Euroviisujen voiton kunniaksi tehdyn muistolaatan pintaan, Lordin jäsenten käsiin. Tässä muutama poiminta kaupungin tarjonnasta.

Museot:

Museokortin haltijana kaikki alla olevat ilahduttavasti museokortti-kohteita.

  • Rovaniemen taidemuseo Kulttuuritalo Korundissa on kivasti matkan varrella bussi- tai rautatieasemalta keskustaan tullessa. Muista katsoa myös ulkoseinän hienot maalaukset. Korundissa järjestetään monia tapahtumia, kuten konsertteja.
  • Arktikum: Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo samassa. Todella hyvä museokauppa. Arktikum ja Pilke sijaitsevat vierekkäin ja täältä voi kävellä maisemareittiä Ounasjoen vartta keskustaan, matkan varrella myös kaunis puistoalue Arktinen puutarha.
  • Tiedekeskus Pilke/Metsähallitus: opi metsästä, kokeile ampua virtuaalista karhua kiväärillä ja kiipeä Ponssen aidon kokoiseen harvesteriin. Täällä viihtyvät aikuiset ja lapset.

Shoppailu:

Tsekkaa ainakin Arctic Design Shop (ostin suomalaista saippuaa) sekä kirpputoreista SMUK second hand shop (vain vaatteita ja asusteita, myös laatumerkkejä kuten R-Collectionin takki ja farkkuhame), itsepalvelukirpparit Lapinkävijä ja Kansaskirppis sekä Vintik, jossa en ehtinyt käydä. Kauppakeskuksia aivan ydinkeskustassa ovat Revontuli, Rinteenkulma ja Sampokeskus.

Ruokapaikat:

Muun muassa Valtakadulta ja sen vierestä Lordin aukion tuntumasta löytyy tällaiselle noin 65 000 asukkaan keskikokoiselle kaupungille aivan päättömän iso määrä ravintoloita ja kahviloita. Jos matkalla olisi arkena, olisi lounastarjouksia mutta minä tilasin viikonloppuna listalta.

  • Kauppayhtiön burgerit ja pizzat, baaritiski, omaperäinen sisustus josta koko irtaimisto myynnissä. Suositus: poroburger ja chili-ranut, talon viini
  • Ravintola Roka Street Bistro, rentoa katuruokaa joko bistro- tai street food -listalta (Roka Kitchen & Wine Bar oli myös listallani, mutta tämä toimipaikka lomaili pääsiäisenä), suositus syömälleni possu & chipsille
  • Gustav Kitchen & Bar on hienostuneempi ravintola, josta kannattaa huomata, että annokset ovat tavallisia pienempiä. Tilasin kurpitsarisoton alkuruoaksi ja kalaa pääruoaksi. Hyvä viinilista.
  • Loft Cafe Kahvila Pajakylässä tarjoilee pikkusuolaista ja -makeaa sekä juomia, myös ulkoterassi

Luonto:

Rantakävelyt Kemijoen ja Ounasjoen varrella, Jätkänkynttilä-sillalla käyminen, Ounasvaaran kävelyreitit ja taukopaikat

Päiväretki Joulupukin pajakylään

Päätin jo kotona, että haluan ehdottomasti käydä Joulupukin pajakylässä. Otin lauantaina klo 12 jälkeen lähtevän kaupunkiliikenteen bussin numero 8 noin kahdeksan kilometrin päähän Napapiirille. Reitti kulkee Rovaniemen rautatieaseman ja Napapiirin väliä. Kyyti oli sinänsä jo elämys: kuinka täyteen voi linja-auton tunkea? No erittäin täyteen, meitä suomalaisia sekä ulkomaisia turisteja ja sitten vielä paikallisia reitin varrella asuvia oli nimittäin käytävä täyteen seisomapaikoilla etuovelle asti. Tiedoksi että Pajakylään ajaa myös Santa express -bussi, jonka edestakainen matka maksoi ehkä euron enemmän kuin tuo kaupunkiliikenteen, ja takaisin päin keskustaan tullessa oli todella väljää.

Joulupukin Pajakylä on auki vuoden jokaisena päivänä. Perillä Pajakylässä alueelle ei ole pääsymaksua. Kävin katsomassa Joulupukin pajan ja myymälät, mutta en jaksanut jonottaa puhumaan pukille, vaikka monet lapset ja aikuiset näin tekivät. Pukin kanssa puhuminen on ilmaista, mutta jos siitä haluaa kuvan muistoksi, se maksoi noin 40 euroa. Huomattavasti edullisempi ostos on todistus Napapiirin ylittämisestä, joka olisi irronnut muutamalla eurolla.

Napapiirin ylityskohtaa ei voi olla huomaamatta, sillä se on merkitty hyvin myymälöiden välissä olevalla aukiolla ja monet ottavat siinä valokuvia. Pohjoinen Napapiiri on leveysaste, joka kulkee 66°33′45.9″ päiväntasaajasta pohjoiseen. Se on eteläisin leveyspiiri, jossa aurinko pysyy kesällä 24 tuntia horisontin yllä (keskiyön aurinko) ja talvella 24 tuntia horisontin alla (kaamos).

Itse kylä on täynnä matkamuistomyymälöitä, erilaisia ravintoloita ja aktiviteetteja. Kaupallisuus tunkee silmille koko ajan, mutta ehkä se kuuluu asiaan. Vähän kuin outlet-kylä eläimillä ja arktisella lisällä? Rakennuksissa voi shoppailla muun muassa Suomi-brändejä Marimekkoa ja Iittalaa lahjaksi tai itselle. Nyt en ostellut lahjoja, mutta kotiutin itselleni Marimekon markiisikankaisen pikkulaukun.

Sen sijaan Joulupukin Pääpostissa sijaitsi jotenkin harras joulun tunnelma: muutamat aikuiset ja lapset kirjoittivat täysin keskittyneenä postikortteja (tai ensi joulun lahjatoiveita), ja minäkin päätin lähettää pienen kummityttöni perheelle heti kortin. Lähettäjä voi valita, kannetaanko kortti tai kirje normaalissa postissa vai vasta jouluksi. Konttorilla näkee myös joulupukille lähetettyjä kirjeitä. Ihanan vanhanaikaista ja perinteistä digitaalisessa maailmassamme!

Poroja voi ihailla ilmaiseksi ja halutessaan ostaa erikseen poroajelun. Samoin kotieläinpihaan voi ostaa sisäänpääsyn. Kävin kahvilla Loftissa kaksikin kertaa, ja maksoin sisään Husky parkiin katselemaan suloisia koiria. Koirista on monipuolisesti infoa kylteissä, ja työntekijöiltä voi halutessaan kysellä lisää. Huskyjen vetämää ajelua en ostanut enkä halausta koiralta. Osa niistä tunkee kuononsa nimittäin aitojen läpikin ja tarjoutuu auliisti rapsuteltavaksi, ja yksi rauhallinen kaveri käveli hihnassa aitojen ulkopuolelle. Näitä kavereita kun hetken katseli, oli täynnä rakkautta ja mieli kevyt.

Rovaniemestä jäi kaiken kaikkiaan oikein positiivinen fiilis ja seuraavaksi voisin käydä siellä kesäaikaan nauttimassa yöttömästä yöstä ja vaikkapa jokiristeilystä. Onko sinulla Rovaniemi-vinkkejä, jotka haluat jakaa?

Visit Rovaniemen viralliset nettisivut

Joulupukin Pajakylän viralliset nettisivut


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Rovaniemi – pohjoisen uniikki kaupunkiloma”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Me ei ollakaan Rovaniemellä koskaan yövytty, ollaan aina vain pysähdytty, kun mennään tai tullaan aivan pohjoiseen. Positiivinen kuva kaupungista on kuitenkin jääynt ja syömässä olemme useampaan kertaan käyneet. Tällä hetkellä erityisesti kaupungin museot kuulostavat kiinnostavilta ja alueen luontoreitit kiinnostavat meitä tietysti aina.

    Ja kyllä Lappi muutenkin sopii myös henkilöille, jotka eivät talviurheilua lainkaan harrasta. Todella kaunista seutua ympäri vuoden!

    Tykkää

    1. lentavajoogamattoblogi avatar

      En ole käynyt Rovaniemeä syvemmin Lapissa. Oli kuitenkin kiva rikkoa omia ennakkoluuloja, ettei pohjoisessa olisi minulle mitään. Suomea on tullut katsottua suuremmalla kunnioituksella vuoden 2020 jälkeen eikä aina suuntaa suoraan ulkomailla matkalle.

      Tykkää

Jätä kommentti