Pakettimatka Las Palmasiin – talven pelastaja aidossa kanarialaisessa kaupungissa

Jos et tiennyt, että Kanariansaarilla on myös aitoa espanjalaista ja kanarialaista tunnelmaa turistirysien sijaan, niin otapa kohteeksi Las Palmas. Tässä lähes 400 000 asukkaan kaupungissa riittää tekemistä ja näkemistä. Kanarinsaaria on yhteensä 13, joista kahdeksan on asuttuja saaria ja pääkaupunkien titteli on jaettu Gran Canarian Las Palmasin ja Teneriffan Santa Cruzin kesken. Olin ennen joululoman Las Palmasin reissua käynyt Kanarialla kahdesti, ja silloin vuosia sitten päiväreissun perusteella Las Palmas jäi mieleen kiinnostamaan monipuolisena matkakohteena.

Marraskuun työkiireiden ja kaamosoireiden keskellä oli pakko myöntää, että talvi tuntuu aivan liian pitkältä ja uuvuttavalta, jos en nyt varaa matkaa odottamaan. Päädyin joululomalle sijoittuvan ajankohdan, kohtuullisen hinnan, lämmön ja kohteen perusteella Tjäreborgin viikon pakettimatkaan: hinta 930 € viikosta parin tähden huoneistohotelli Idafessa aivan Las Canterasin kolme kilometriä pitkän rannan tuntumassa. Lisäksi varasin Tjäreborgilta lentokenttäkuljetukset (noin 25 minuuttia suuntaansa), yhden päiväretken sisämaahan ja lounaat lentokoneeseen. Hotelliani en voi suositella, jos olet yhtään ääniherkkä, mutta sijainti oli hyvä. Huoneistoni ikkunasta näkyi vain kadulle, mutta hotellin kuudennen kerroksen aurinkoterassilta näki merelle ja kaupungin kattojen yli. Ravintoloita ja kuppiloita sekä pieni ruoka- ja kivijalkakauppoja oli mihin tahansa suuntaan lähtiessä vieri vieressä.

Las Palmas ja talven hulppeat 23 – 30 asteen päivälämpötilat auringossa saavat minulta isot plussat. Edelliset kerrat Kanarialla yövyin pienessä ja silloin vuonna 2017 rauhallisessa Agaetessa Gran Canarian pohjoisosassa, joka oli hieman liiankin rauhallinen, niin että tein sieltä monta retkeä muualle, mm. Las Palmasiin, biitsipäivälle Maspalomasiin ja lautalla naapurisaari Teneriffalle. Gran Canarian Puerto Ricossa joululomalla 2018-19 puolestaan sain maistaa etelärannikon melko pienten ja turististen paikkakuntien menoa, mikä ei ollut minun juttuni.

Sanoisin että Las Palmasissa saa jopa menemään koko viikon ilman retkiä, mutta tein sieltä nyt omatoimisen päiväretken kauniiseen Terorin kylään sekä sisämaahan Tjäreborgin kautta. Bussiliput eri puolille saarta maksavat yleisesti noin vitosen molemmin puolin. Auton vuokraaminen ei siis ole mikään pakko, koska bussit kulkevat hyvin jopa joulupäivänä ja ovat edullisia.

Kannattaa huomioida pukeutumisessa, että talvella illat ja aamut ovat viileitä, ja sisämaahan matkustettaessa lämpötila yleensä laskee. Vuorilla yhtenä sade- ja hiekkamyrskypäivänä oli alimmillaan + 8 astetta! Tämä retki olisi mielestäni pitänyt perua jo sääennustuksen myötä, mutta päädyimme vaeltamaan Roque Nublolle tihkusateessa ja kovassa hiekkatuulessa, elämys sekin!

Vietin täällä muuten ensimmäistä kertaa joulun yksin. Olin niin kiitollinen joka päivä koittavasta auringonpaisteesta ja lämmöstä (okei, yksi päivä oli pilvisempi ja viileämpi tuulinen päivä, joka toi hiekkaa Saharasta asti) sekä lomasta, että yksin oleminen ei haitannut oikeastaan yhtään. Reissailen yksin melko paljon ja kaipasin lepoa, sillä syksy kulutti sosiaalista energiaani todella paljon. Espanjassa kaupat olivat jouluaattona auki iltaan asti, joulupäivän kiinni ja ravintolat enimmäkseen auki joka päivä. Joulukoristeet loistivat palmupuita myöten joka puolella ja joulumusiikit soivat. Rannalla näkyi joitakin ihmisiä tonttulakit päässä. Näin myös joulupukin kadulla.

Viikon reissusta palasin aurinkoenergiaa täynnä, hieman ruskettuneena ja uskoni elämään palanneena. Taidan varata uudelleenkin talven pimeyden keskelle ranta- ja kaupunkiloman yhdistelmän odottelemaan.

Lempparini Las Palmasissa:

  • Uiminen ja rantaelämä Las Canterasin rannalla. Merivesi ei tuntunut joulukuussa kylmältä ja kävin uimassa joka päivä, jopa kahdesti päivässä. Enkä todellakaan ui avannossa tai pidä kylmästä. Meren kohinaa oli rauhoittavaa kuunnella. Hiekka vaihtelee sileästä karkeampaan. Kaikki viihtyvät vauvasta vaariin. Älä säikähdä muutamia yläosattomia naisia!
  • Lenkkeily ja surffaaminen Las Canterasin rantaviivalla. Aloitin jokaisen aamun kävelylenkillä alhaalla hiekalla tai päällystetyllä tiellä. Surffikoulut vaikuttivat suosituilta, mutta minä tyydyin katselemaan. Rannalta saa myös ilmaisia matkamuistoja, kun kerää saaren upeita laavakiviä taskuun.
  • Las Canterasin rantaravintolat ja -kahvilat. Täältä nappaa myös upeita auringonlaskukuvia illalla tai aamukahvin leivällä ja tuorepuristetulla mehulla alle 4 eurolla ja maisemat kaupan päälle.
  • Parc Santa Catalina. Ravintoloita ja kahviloita, joista yhdessä söin viikon parhaisiin aterioihin kuuluneen paellan merenelävistä. Paikallisen bussiliikenteen solmukohta. Tapahtuma-aukio, jossa esim. helmikuun karnevaalien konsertit.
  • Vanhakaupunki, La Vegueta. Upea sekä päivällä että iltavalaistuksessa. Kävele, syö, juo, shoppaile, käy museoissa. Viinilasillinen yleisesti noin 3 euroa.
  • Ostospaikoista upein kokonaisuus on Trianan alue vanhankaupungin ja San Telmon bussiaseman välissä. Lempikauppani täällä on Natura (vaatteet, asusteet). Las Canterasin rannan toisessa päässä on iso Las Arenas -ostoskeskus, jossa sain melkein tunnin menemään Primarkin myymälän koti- ja vaatepuolella. Las Canterasin ja Santa Catalinan lähellä on ostoskatu Avenida Mesa y López sekä espanjalaisten Stocka tai Sokos eli El Corte Inglés. Las Canterasin rannalla on kivat lifetyleliikkeet Las Canteras Lifestyle ja Buenas Coches.
  • Muista lounaalla menu del día -tarjoukset, joissa pääruoan lisäksi alku- tai jälkiruoka tai kahvi sekä juoma (joskus vain holiton, joskus holillinenkin).
Patikointi onnistuu vaikkapa Las Canterasin rantakadun päässä

retki-ideoita las palmasista:

  • Terorin kylä sisämaata kohti (kutsutaan usein Gran Canarian kauneimmaksi)
  • San Mateon markkinat
  • Puerto de Mogán etelärannikolla
  • etelärannikon turistikylistä Maspalomasissa sijaitsevat dyynit
  • lautalla naapurisaarelle
  • vaeltaminen jossakin sademetsän tai tulivuoren maisemissa tai etelärannikolla vieri vieressä olevasta kylästä toiseen

Seuraa blogia Instagram/Blogit.fi/Bloglovin’: @lentavajoogamatto


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Pakettimatka Las Palmasiin – talven pelastaja aidossa kanarialaisessa kaupungissa”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    On helppoa kuvitella, että Las Palmasissa tosiaan on aitoa espanjalaista tunnelmaa. Ja kaupungin vanhakaupunki näyttää myös todella hienolta. En ole Las Palmasissa ollut aikuisiällä, joten harmillisen hataria ovat muistikuvat. Jos Kanariansaarille johonkin kaupunkiin matkustaisin, voisi Las Palmas olla omakin valintani. Toki myös saarten luonto olisi iso mielenkiinnonkohde.

    Tykkää

    1. lentavajoogamattoblogi avatar

      Ja vertailun vuoksi: Puerto Ricossa eteläosassa Gran Canariaa saattaa talvikaudella kuulla enemmän ruotsia ja norjaa kuin espanjaa. Että valintani menee kyllä Kanarian isompien kaupunkien kohdalle, kuten Las Palmas, ja Teneriffan Puerto de la Cruziin voisin myös matkustaa. Lomakylät voi olla ihan ok loma myös monelle, kunhan ei sieltä odota löytävänsä aitoutta vaan tekee vaikka päiväretkiä muuallekin.

      Tykkää

Jätä kommentti